Porträttet

Gustaf- Här finns inga ”vanliga” dagar!

Gustaf Nilsson är 22 år och andraårsstudent på journalislinjen i Kalix. Om han får bestämma jobbar han om tio år som granskande matskribent. Eller möjligen som sportreporter. Klart är i alla fall att han går på praktik på GT/Expressen i februari.

Varför valde du Kalix?

–        För att jag tidigt fick veta när jag jobbade extra på Piteå-Tidningen som 15-åring att Kalix folkhögskola utbildade bra journalister. Har alltid haft det i bakskallen och när det var dags att välja kändes det helt rätt.

Hur är det att studera i Kalix?

–        Jag älskar det. Förutom att det är en kreativ och rolig miljö att utvecklas i, så känns det att man verkligen kan fokusera på journalistiken här. Hela skolan andas hårt arbete  -  och att ha klasskamrater som vill sitta i skolan fram till midnatt och jobba är underbart.

Hur ser en vanlig dag ut i skolan?

–        Till att börja med så finns det ingen ”vanlig dag” eftersom kurserna varierar.  Ena veckan har vi kriminaljournalistik, nästa sysslar vi med längre radioreportage. Det är nästan det bästa att man aldrig blir uttråkad.

Vad gör du när ni inte har projekt eller föreläsningar?

–        Vikarierar som sportreporter på tidningen NSD i Luleå. Jag jobbar på deras centralredaktion två kvällar i veckan och bevakar främst Luleå Hockey för deras räkning. Annars driver jag en bandypodd med min klasskompis Herman Öberg. Vi intervjuar spelare och tränare från Kalix Bandys elitserielag varje vecka och har kring 300 lyssnare per avsnitt.

Vad gör du om 10 år?

–        Då bor jag i Göteborg och jobbar med granskande matjournalistik på en kvällstidning. Men jag är ju också väldigt sportintresserad och vill jobba med längre fotbollsreportage a là tidningen Offside.

Till journalistlinjens startsida