Möt gamla och nya Kalixjournalister!

Det är svårt att sammanfatta två år som förändrade allt. Kan kort säga att det var jävligt, jävligt bra. Folkhögskola är enligt mig det bästa sättet att lära sig yrket. Att nästan varje skoldag leverera en artikel eller inslag hjälpte otroligt mycket när man väl kom ut på en arbetsplats. Man hängde med i nyhetstempot från dag ett och det uppskattades. Det är inte en lärare som berättar hur man gör journalistik, man går ut och gör det helt enkelt. Med hjälp av allvetande Lotta Löthberg så klart. Kan absolut rekommendera utbildningen till dem som vill bli journalister! Vill också rekommendera att bo på skolan i sådana fall. Det ger otroligt mycket att leva i den bubblan där man konstant snackar journalistik och kan jobba dygnet runt.

Filip Hannu

Filip HannuFilip Hannu, reporter TV4 Luleå

 

Jag var skeptisk till att flytta så långt norrut, men sen när jag väl började så tyckte jag att det var en av skolans stora fördelar- att man blev lite isolerad och verkligen kunde fokusera! Vi kunde ägna oss åt journalistiken, grupparbeten och det fanns väldigt avancerad teknik och vi hade hade tillgång till allt dygnet runt. En kreativ verkstad helt enkelt och mycket eget ansvar! För mig var det en jättebra start!

Filip Struwe

Filip StruweFilip Struwe, Programledare SVT
Julia Burman Görans

                         Julia Burman Görans

 

Jag kommer från Uppsala men valde att plugga på en mindre folkhögskola för att kunna fokusera hundra procent på att få ut så mycket som möjligt av utbildningen. Jag gillar att man bor på skolan så att man kan leka i radiostudion på nätterna och ha tillgång till all utrustning hela tiden.

Julia Burman Görans

Det bästa med journalistlinjen är att vi lär oss genom att göra. Jag minns första gången vi hade radio. Vi fick en timmes genomgång av utrustningen sedan var det bara att ge sig ut i Kalix och intervjua folk. Det var bra att vi inte fick så mycket tid att tänka för då hinner man inte bli orolig utan fokuserar på uppgiften.

Sanna Holm

Sanna Holm
Sanna Holm
Herman Öberg
Herman Öberg

Den praktiska studiemetoden tilltalar mig och tiden med alla olika gästlärare har varit väldigt gynnsam. Praktikperioden är kanon och möjligheten till samarbete med Norrbottens medier är stor. Det har lett till att många har fått in en fot på arbetsmarknaden redan innan utbildningen är klar. Jag själv har frilansat mycket för Norrbottens-Kuriren under hela studietiden.  Dessutom kör jag en bandypodd med en klasskompis. Jag är otroligt nöjd med den utbildning jag har fått på Kalix Folkhögskola.

Herman Öberg

Efter en intensiv grundutbildning sattes vi snabbt i praktiskt arbete. Vi får verkligen utföra journalistyrket i skolan och när jag har haft praktik, sommar- och extrajobb har jag känt mig full förberedd för uppgiften. Jag har alltid velat bli journalist och sökte till Kalix Folkhögskola för att jag hade hört att journalistlinjen är den bästa i landet. Och jag har inte blivit besviken.

Jonas Andersson

Jonas AnderssonJonas Andersson

Till Journalistlinjens startsida