Journalistutbildningen

Kursupplägg

Vi ger dig det du behöver

Möt några Kalixjournalister

David Carr på P3 Nyheter

Porträttet

Profilen_porträtt

Lyssna på branschen!

Ulf_Jakobsson_Pratbubbla

Som journalist ska du klara allt från att veta vad som är en bra och viktig nyhet till att hantera videokameran och använda sociala medier på ett journalistiskt sätt. Det och allt annat som branschen kräver idag får du lära dig hos oss.

Drömmer du om att bli journalist? Då ska du satsa på det. Signalerna om nedskärningar i branschen ska tas på allvar, men den som brinner av en okuvlig berättarlust, som är nyfiken på vad som händer i världen och som älskar att träffa människor ska inte låta sig slås ned av domedagsbeskrivningar om journalisternas framtid. Det kommer alltid att behövas välutbildade och kritiskt tänkande journalister. Journalister som kan ”allt” – multijournalister.

Det blir du hos oss. Vi lär du dig arbeta på alla tänkbara journalistiska plattformar. På webben, i tidningen, i etermedierna. Du blir trygg med alla förekommande verktyg; videokameran, bandaren, redigeringsprogrammen…

Vi jobbar mycket med det praktiska. Skriver, plåtar, filmat, poddar, redigerar. Där har vi hela tiden ena ögat på branschen. Vi jobbar periodvis i direkt samarbete med olika redaktioner. Under utbildningstiden får du alltså många tillfällen att testa dina kunskaper på verklighetens redaktioner. Tack vare vår systerutbildning på skolan, film- och TV-utbildningen har vi tillgång till både teknik och kompetens för produktion av reportage och hela program i rörlig bild.

Men journalistik är inte bara hantverk. I journalistrollen ingår en vältränad nyhetsnäsa, ett källkritiskt förhållningssätt, etiskt tänkande och en järnvilja att stå upp för demokrati och oberoende journalistik. Allt det lär du dig här tillsammans med engagerade kurskompisar, lärare och gästlärare.

Att satsa två år av ditt liv på journalistlinjen i Kalix betyder att du skaffar dig bästa tänkbara utgångspunkt för ett yrkesliv som journalist. På köpet får du vänner för livet, skapar grunden för ett livslångt kontaktnät – och har en fantastisk möjlighet att lära känna en ny landsända.

 

Journalistutbildningen i Kalix i korthet

Under det första året på journalistlinjen lägger du grunden för din roll som journalist. Med vår webbsajt i centrum lär du dig värdera, uppdatera och utveckla nyheter. Du lär dig berätta i text, ljud och rörlig bild. Du lär dig att navigera på informationsflödets stormande hav med hjälp av källkritik, etik och urvalsförmåga. Du kommer att bli hemtam med både inspelare, redigeringsprogram, videokamera och studio. Och under våren gör du sex veckors yrkespraktik.

Under det andra året får du möjlighet att utveckla ditt berättande i text, rörlig bild och som radio. Du jobbar i längre projekt, ofta tillsammans med en eller flera kurskompisar. Du gör reportage, kanske minidokumentärer, riktiga gräv och längre studiosändningar. Allt som vi är nöjda med publicerar vi förstås på vår egen webbsajt. Precis som under år ett får du – utöver de fasta journalistlärarna – kvalificerat stöd av erkänt duktiga gästlärare från branschen. Tio veckors praktik under våren.

En kalixutbildad journalist ska efter de två åren i verklig mening vara multikompetent och därmed kunna söka jobb på alla slags nyhetsredaktioner, alternativt arbeta som frilans.

 

Du är behörig om du

  • har genomgått 3-årigt gymnasium eller liknande. Observera att dina betyg inte är utslagsgivande. Det viktiga är att du brinner för journalistiken.
  • drivs av en stark berättarlust och är nyfiken på det som händer i samhället
  • gillar att jobba med andra och är beredd att satsa hårt på din utbildning i Kalix

Läs mer om journalistlinjen här!

Kolla även in skolans utbildning i Film- & TV-produktion

 

Ansökan
Läsåret 2017/2018 kommer det inte att starta någon journalistutbildning.

Frågor? Kontakta kursansvariga Lotta Löthberg: 070-190 15 64  lotta.lothberg@kalixfolkhogskola.se

Längd Studietakt Behörighet
2 år 100% 3-årig gymnasiekompetens
Studiemedel Kostnad
Som studerande vid journalistlinjen kan du söka studiemedel från CSN. För den tekniska utrustningen du disponerar tar skolan en avgift på ca 8 000 kronor per läsår. Du bekostar själv reportage- och studieresor samt kurslitteratur.